Grand Power’s X-calibur, сп. Лов и куче, юни 2015

Grand Power’s X-calibur, сп. Лов и куче, юни 2015

Ако посетите фабриката на GRAND POWER в Банска Бистрица, Словакия ще откриете една просперираща и много добре оборудвана компания, в която работят над сто души. Нищо от това разбира се не би се случило ако не беше упорството и находчивостта на основателят и собственик Ярослав Курацина.

Страстта му към оръжията се заражда в най-ранна детска възраст, благодарение на баба му и дядо му, с които израства. Дядо му е бил партизанин във Втората Световна война, а баба му ловец. С такова семейство, за никой не е изненада, че Ярослав намира призванието си в оръжията.

 

Прави първите си рисунки като тинейджър. По-късно като студент във Военното училище, колегите му го наричат „Пикасо“, заради постоянните му скици, а началникът му се отнася с насмешка към идеята му хората да използват оръжията, които рисува.

Първите му сериозни скици са от 1994 и само три години по късно – през 1997 е изработен първият работещ прототип Q200 със сериен номер Е001 в Kinex Grand – дъщерна компания на Kinex Bytča.

 

Следвайки интереса си към оръжията и стрелбата, Ярослав служи също и в Словашката армия, но осъзнава, че военната структура разчита повече на артилерийски снаряди, и не се интересуват от неговите проекти. Затова, той взема решението да достигне до други хора, включително и такива извън границите на Словакия и на съседката Чехия. Там оръжейният пазар е почти изцяло превзет от създателите на известната гама огнестрелни оръжия CZ и за съжаление, те просто му се изсмиват в лицето! Техният отговор, според уебсайта на Grand Power, бил „това, което не е наше, не е хубаво“.

Въпреки първоначалните си неуспехи, Курацина успява да събере достатъчно капитал, за да започне производството на своите собствени проекти с помощта на нови технологии, включително сложни компютъризирани обработващи машини и съвсем скоро превръща своите прототипи в богата и разнообразна гама къси оръжия с различни размери и калибри.

От настоящата листа продукти на Grand Power, моделът X-calibur остава най- популярният модел за развлечение на стрелците, занимаващи се със спорта практическа и динамична стрелба – IPSC. С него са постигнати значително количество призови места на международни състезания. Стрелковите спортове са много широко разпространени в тази част на Европа. Курацина от своя страна казва, че „пистолетът не е само оръжие, той също е и играчка за малко по – големи деца“

 

Фабриката Grand Power е със седалище във Словакия, близо до Банска Бистрица ( около 208 км. североизточно от столицата на Словакия, Братислава ), произвежда около 2000 оръжия на месец в гама от 28 модела, от които 95% са за външния пазар.

Моделът X-Calibur, които се изнася за цял свят, е със спусков механизъм DA ( double action), в калибър 9mm Luger ( 9х19), използващ пълнител с вместимост 15 патрона. Той е съвкупност от иновации, които го открояват драстично от всяко друго самозарядно късо оръжие на днешния пазар. Най забележителното в неговата конструкция е уникалната въртяща се цев. Принципно идеята не е нова, и други производители са опитвали и преди да използват въртящи цеви, включително ранното производство на полуавтоматите Savage, както и Моделите „Кугър“ и „Сторм“ на италианския концерн „Берета“, но нито един от тях не достига до настоящия дизайн. Конструкторите на Grand Power са възприели някои от по ранните идеи, отхвърлили са други, като нефункционални и са достигнали до съвършенството, основано на опростения и изчистен от излишни елементи детайл. Успехът на дизайна почти изцяло се дължи на именно тази подчиненост на идеята – крайният продукт да бъде съвкупност от функционалност и простота. Това – заедно с голямата точност на автоматизираното производство, вследствие на създадения модел на повтаряемост, за които други производители не са и мечтали дори през последните 20 години, обуславя успеха на модела.

За разлика от много разпространените вече пистолети с полимерни рами, този се откроява с масивно стоманено шаси. Предната част на шасито включва ролков масивен щифт, който позволява на цевта да се завърта. Стоманената цев и затвора са истинско произведение на изкуството . Затворът е модернизиран машинно, с профил на осмоъгълник. Изработен с шест ъглови вдлъбнатини за захващане отзад и седем вертикални слота отпред – и двете с цел олекотяване и сцепление, съчетано с черният матов финиш – допринася за стилния му външен вид.

Тъй като цевта се връща директно назад без необходимо накланяне, за разлика от традиционните модели на Browning, 18-милиметровия край на дулото влиза много плътно в затвора без необходимостта от допълнителна втулка. Външния профил на цевта е коничен и оребрен, което спомага за процеса на повторно заключване, когато затворът се връща. Едно е сигурно – когато затвора е заключен в крайно задно положение, цевта „дрънка“ наоколо, но е абсолютно неподвижна когато е заключена от затвора в крайно предно положение. Чрез магията на компютърната обработка, цевта и затворът „се срещат“ с допустими отклонения, които са до +/-5 микрона.

 

Ударно – спускателният механизъм е класически двойно действащ в два режима – единично действие и двойно действие. Бойната пружина на спусковия механизъм е разположена много нетрадиционно – в самото чукче. Чукчето изглежда много масивно и тежко, но в деиствителност е кухо и много леко. В кухината му е поместена бойната пружина. Това инженерно решение позволява общите габарити на УСМ да се намалят драстично. Модела „X-Calibur” няма автоматичен предпазител (Пин-блок), което е характерно за много от пистолетите с предимно спортна насоченост. Снабден е с двустранен ръчен предпазител. Друго интересно инженерно решение е положението на ударната игла – тя не е водоравна, както при почти всички останали съвременни пистолети, а се движи под наклон. Това налага удар върху нея с пълната сила на бойната пружина за да последва изстрел. Рамената на спусковата тяга са двустранни, като от всяка страна има по едно вертикално рамо, което контактува с малка пролука в долната част на затвора. Това представлява системата за разединяване на спусковия механизъм. Ако затворът не се върне изцяло назад, спусъкът не би могъл да се разедини и „ресетне“ и следователно пистолетът няма да осъществи изстрел.

Когато пълнителят се изпразни, разрезът на лявата част отпред повдига лостчето за освобождаване на затвора, като по този начин той остава отворен след последния изстрел. Лоста за освобождаване на затвора също е двустранен. Пълнителят е скосен на върха, така че може да бъде изваден лесно и бързо да се замени с нов.

 

С тегло само от 863 гр. (с празен пълнител), пистолетът X-Calibur е изключително лек и удобен. Ръкохватката има четири различни разновидности, за да може всеки стрелец да намери най-удобната за себе си.

Разглобява се като полимерната ключалка се натисне надолу, така че локализиращият щифт да излезе от рамката. След като е постигнато това, затворът се изтегля изцяло назад, повдига се нагоре и излиза напред. Следва отстраняване на цевта – пистолетът е разглобен на четирите си основни части. Това разглобяване трябва да бъде извършвано последователно, по описания начин, но цевта задължително трябва да бъде насочена напред и в правилната позиция. Възвратната пружина е сравнително лека, но с голям ресурс – по данни на производителя живота й, е над 10 000 изстрела.

 

X-Calibur е необичаен и „пъргав“ пистолет – Усещането при изстрел е много различно, в сравнение например с Глок 17, кал.9 мм. Затворът и цевта се движат директно назад и пистолетът има минимално дулно повдигане и много мек откат при изстрел.

Първоначално, X-Calibur бил смятан за доста „дребнав“ модел, заради факта ,че не работел надеждно със всякакви патрони, особенно презаредени такива. След стотина изстрели обаче, този шедьовър започва „да се отпуска“ и показва всичките си способности.

Спусъкът, от своя страна, е доста характерен – двойното действие е със дълъг, сравнително тежък за спортен пистолет ход. И при двата режима обаче спусъка е много чист – не се усеща каквото и да било взаимодействие на вътрешните му части. Притежава изключително равномерен и гладък ход. В режим double-action, при направения тест, спусъкът е със стойност 42 Newtons (9.45lb), което е доста по- тежко от даденото по спецификация, докато за сравнение при single action бива 15.7 Newtons (3lb), което влиза в дадените параметри.

Като обобщение, може да използваме мнението на мнозинството от стрелци, които използват пистолет X-calibur. Пистолета е с добре балансирано действие – истинско удоволствие да стреляш! Отличен спусък, много добре подбрани мерни прибори, лек и маневрен пистолет.

Невероятен пистолет, който всеки стрелец, трябва да пробва!

 

Share this post