Блог

Pulsar Digex Ново Измерие В Нощните Дигитални Прицели

В края на 2019 година от Yukon Advanced Optics обявиха, че пускат нов модел цифров нощен прицел с името Pulsar Digex. Не след дълго екипът на оръжейни магазини Алексис получи няколко демонстрационни бройки от модела. Визията на прицела няма нищо общо с досегашните модели, които се отличаваха с малко по-големите си габарити и сравнително високо тегло. Pulsar Digex е значително подобрен от към дизайн и корпусът на прицела е същият, който се използва при термания прицел от серията – Thermion. Това го прави доста по-компактен и прибран и значително по-лесен за монтаж към различните оръжейни системи.

Модела съчетава в себе си комбинация от най-добрата чувствителност през нощта за уред от такъв клас, сензорът е с резолюция 1280х720, което гарантира, че прицела предоставя качествени изображения с висока разделителна способност. Дори и в най-тъмната нощ Digex няма да ви подведе! С помощта на ИЧ подставката могат да бъдат откривани животни с размери на диви свине до около 500 метра. Корпусът е здрав и лек, като покритието предпазва уреда от надрасквания и запазва добрия външен вид на прицела.

Увеличението е 4-16х ,това дава гаранция, че ловецът ще бъде подготвен за изстрела както на близка, така и на далечна дистанция. Функцията “Картина в картината” спомага много да бъде произведен изстрел на далечна дистанция, без да се губи контрол над зрителното поле, което е неизбежно при високите нива на увеличение. При активиране на функцията горе в средата на дисплея се появява рамка, която заема 10% от площта на дисплея. При вдигане на увеличението то се променя само в рамката, а в основната част на дисплея остава на минимална стойност. По този начин стрелеца разполага едновременно и с високо и с минимално увеличение, което доста помага ако се налага втори, трети и множество изстрели. Digex разполага с набор от 10 прицелни скали в 8 различни цвята. Има възможност за 5 различни профила с по 10 простелки за всеки. Само 3 секунди са нужни на прицела да бъде стартиран и готов за употреба, което спомага за по-дългият живот на батериите. Уреда е пригоден за работа от -25 до +50 градуса, като също така е и напълно водоустойчивост.

Успяхме да наблюдаваме различни видове животни на различни дистанции и смело можем да твърдим, че Digex би се справил в почти всяка ситуация. Стадо от около петнадесетина диви свине, беше открито без проблем на дистанция около 200 метра. Животните бяха спокойни и по никакъв начин не реагираха на ИЧ подсветката. Луната беше около 75% и скрита зад облаци, но дори и след изключването на подсветката животните се виждаха без проблем и ако се налагаше изстрел, той би бил възможен без никакъв проблем. Изстрели по животни с размери на лисица, чакал, язовец, могат да бъдат произведени без проблем на дистанция от порядъка на 250 м.

В заключение можем да кажем, че това, което обещаха от Pulsar при анонсирането на прицела е изпълнено на 100% и пред ловците вече има нова възможност да се преборят с мрака!

Прочети повече...

Продукт на високотехнологично производство – Impala Plus

Новият ловен полуавтомат, който фирма „Алексис“ ЕООД предлага на ловците, е една абсолютно нова и наистина иновационна пушка. Производителят – фирмата ISTANBUL SILAH, в момента е една от най-високотехнологичните оръжейни фирми в Турция. Фактът, че в модерната фабрика на фирмата работят петдесет автоматизирани металообработващи центъра, нов внос от Германия, е ясно свидетелство за това. Използваните материали също са с високо качество. Тук е мястото да отбележим, че ISTANBUL SILAH е един завод с пълен производствен цикъл, а не просто търговска марка, като някои оръжейни фирми. Доказателство за това е фактът, че ISTANBUL SILAH произвежда някои гладкоцевни модели оръжие, както за местни, така и за редица световни марки.

Цялата продукция на фирмата притежава сертификата IAF – гаранция за точното прилагане на международните стандарти. Тази акредитация се провежда на всеки две години!

Средствата за тази мащабна
модернизация идват от необятния, но придирчив американски оръжеен пазар, на който фирмата е стъпила уверено отдавна. Може би това да е една от причинете ISTANBUL SILAH да използва и смели дизайнерски решения. В момента са достъпни множество изпълнения, включващи пластмаса, орех от висок
клас, камуфлажно оцветяване или ярки цветове на цевната кутия.
Ще отбележим някои характерни особености на ловните полуавтомати Impala Plus. Това е преди всичко оригиналния затвор на инерционния механизъм с шест бойни упора! Това намалява ъгъла, на който трябва да се завърти затвора, който в случая става 30 градуса! Намалява и енергията, необходима за заключването и се снижава вибрацията при изстрела. Самият затвор е фрезован, а не е метална отливка. Изваждащият се ударен механизъм е с метална основа – не от пластмаса, както е при редица сходни модели. Модернизирана и подсилена е и бойната пружина, което я прави дълготрайна и надеждна.

Цевната кутия е алуминиева, но е подсилена със закалени стоманени елементи.

 

Прочети повече...

Impala Plus – продукт на високотехнологично производств

Lov-2018-11-26-3-32

Новият ловен полуавтомат, който фирмата „Алексис“ ЕООД предлага на ловците е една абсолютно нова и наистина иновационна пушка. Прои зводит елят – фирмата ISTANBUL SILAH в момента е една от най-високотехнологичните оръжейни фирми в Турция. Фактът, че в модерната фабрика на фирмата работят 50 автоматизирани металообработващи центъра, нов внос от Германия е ясно свидетелство за това. Използваните материали също са с високо качество. Тук е мястото да отбележим, че ISTANBUL SILAH е един завод с пълен производствен цикъл, а не просто търговска марка, като някои оръжейни фирми. Доказателство за това е фактът, че ISTANBUL SILAH произвежда някои гладкоцевни модели оръжие, както за местни, така и за редица световни марки. Цялата продукция на фирмата притежава сертифика
та IAF – гаранция за точното прилагане на международните стандарти. Тази акредитация се провежда на всеки две години! Средствата за тази мащабна модернизация идват от нео- бятния, но придирчив американски оръжеен пазар, на който фирмата е стъпила уверено отдавна. Може би това да е една от причинете ISTANBUL SILAH да използва и смели дизайнерски решения. В момента са достъпни множество изпълнения включващи пластмаса, орех от висок клас, камуфлажно оцветяване или ярки цветове на цевната кутия. Ще отбележим някои характерни особености на ловните полуавтомати Impala Plus. Това е преди всичко оригиналния затвор на инерционния механизъм с 6 бойни упора! Това намалява ъгъла, на който трябва да се завърти затвора, който в случая става 30 градуса! Намалява и енергията необходима за заключването и се снижава вибрацията при изстрела. Самият затвор е фрезован, а не е метална отливка. Изважда щият се ударен механизъм е с метална основа е не от пластмаса както е при редица сходни модели. Модернизирана и подсилена е и бойната пружина, което прави дълготрайна и надеждна. Цевната кутия е алуминиева, но е подсилена със закалени стоманени елементи.

Прочети повече...

Grand Power’s X-calibur, сп. Лов и куче, юни 2015

Ако посетите фабриката на GRAND POWER в Банска Бистрица, Словакия ще откриете една просперираща и много добре оборудвана компания, в която работят над сто души. Нищо от това разбира се не би се случило ако не беше упорството и находчивостта на основателят и собственик Ярослав Курацина.

Страстта му към оръжията се заражда в най-ранна детска възраст, благодарение на баба му и дядо му, с които израства. Дядо му е бил партизанин във Втората Световна война, а баба му ловец. С такова семейство, за никой не е изненада, че Ярослав намира призванието си в оръжията.

 

Прави първите си рисунки като тинейджър. По-късно като студент във Военното училище, колегите му го наричат „Пикасо“, заради постоянните му скици, а началникът му се отнася с насмешка към идеята му хората да използват оръжията, които рисува.

Първите му сериозни скици са от 1994 и само три години по късно – през 1997 е изработен първият работещ прототип Q200 със сериен номер Е001 в Kinex Grand – дъщерна компания на Kinex Bytča.

 

Следвайки интереса си към оръжията и стрелбата, Ярослав служи също и в Словашката армия, но осъзнава, че военната структура разчита повече на артилерийски снаряди, и не се интересуват от неговите проекти. Затова, той взема решението да достигне до други хора, включително и такива извън границите на Словакия и на съседката Чехия. Там оръжейният пазар е почти изцяло превзет от създателите на известната гама огнестрелни оръжия CZ и за съжаление, те просто му се изсмиват в лицето! Техният отговор, според уебсайта на Grand Power, бил „това, което не е наше, не е хубаво“.

Въпреки първоначалните си неуспехи, Курацина успява да събере достатъчно капитал, за да започне производството на своите собствени проекти с помощта на нови технологии, включително сложни компютъризирани обработващи машини и съвсем скоро превръща своите прототипи в богата и разнообразна гама къси оръжия с различни размери и калибри.

От настоящата листа продукти на Grand Power, моделът X-calibur остава най- популярният модел за развлечение на стрелците, занимаващи се със спорта практическа и динамична стрелба – IPSC. С него са постигнати значително количество призови места на международни състезания. Стрелковите спортове са много широко разпространени в тази част на Европа. Курацина от своя страна казва, че „пистолетът не е само оръжие, той също е и играчка за малко по – големи деца“

 

Фабриката Grand Power е със седалище във Словакия, близо до Банска Бистрица ( около 208 км. североизточно от столицата на Словакия, Братислава ), произвежда около 2000 оръжия на месец в гама от 28 модела, от които 95% са за външния пазар.

Моделът X-Calibur, които се изнася за цял свят, е със спусков механизъм DA ( double action), в калибър 9mm Luger ( 9х19), използващ пълнител с вместимост 15 патрона. Той е съвкупност от иновации, които го открояват драстично от всяко друго самозарядно късо оръжие на днешния пазар. Най забележителното в неговата конструкция е уникалната въртяща се цев. Принципно идеята не е нова, и други производители са опитвали и преди да използват въртящи цеви, включително ранното производство на полуавтоматите Savage, както и Моделите „Кугър“ и „Сторм“ на италианския концерн „Берета“, но нито един от тях не достига до настоящия дизайн. Конструкторите на Grand Power са възприели някои от по ранните идеи, отхвърлили са други, като нефункционални и са достигнали до съвършенството, основано на опростения и изчистен от излишни елементи детайл. Успехът на дизайна почти изцяло се дължи на именно тази подчиненост на идеята – крайният продукт да бъде съвкупност от функционалност и простота. Това – заедно с голямата точност на автоматизираното производство, вследствие на създадения модел на повтаряемост, за които други производители не са и мечтали дори през последните 20 години, обуславя успеха на модела.

За разлика от много разпространените вече пистолети с полимерни рами, този се откроява с масивно стоманено шаси. Предната част на шасито включва ролков масивен щифт, който позволява на цевта да се завърта. Стоманената цев и затвора са истинско произведение на изкуството . Затворът е модернизиран машинно, с профил на осмоъгълник. Изработен с шест ъглови вдлъбнатини за захващане отзад и седем вертикални слота отпред – и двете с цел олекотяване и сцепление, съчетано с черният матов финиш – допринася за стилния му външен вид.

Тъй като цевта се връща директно назад без необходимо накланяне, за разлика от традиционните модели на Browning, 18-милиметровия край на дулото влиза много плътно в затвора без необходимостта от допълнителна втулка. Външния профил на цевта е коничен и оребрен, което спомага за процеса на повторно заключване, когато затворът се връща. Едно е сигурно – когато затвора е заключен в крайно задно положение, цевта „дрънка“ наоколо, но е абсолютно неподвижна когато е заключена от затвора в крайно предно положение. Чрез магията на компютърната обработка, цевта и затворът „се срещат“ с допустими отклонения, които са до +/-5 микрона.

 

Ударно – спускателният механизъм е класически двойно действащ в два режима – единично действие и двойно действие. Бойната пружина на спусковия механизъм е разположена много нетрадиционно – в самото чукче. Чукчето изглежда много масивно и тежко, но в деиствителност е кухо и много леко. В кухината му е поместена бойната пружина. Това инженерно решение позволява общите габарити на УСМ да се намалят драстично. Модела „X-Calibur” няма автоматичен предпазител (Пин-блок), което е характерно за много от пистолетите с предимно спортна насоченост. Снабден е с двустранен ръчен предпазител. Друго интересно инженерно решение е положението на ударната игла – тя не е водоравна, както при почти всички останали съвременни пистолети, а се движи под наклон. Това налага удар върху нея с пълната сила на бойната пружина за да последва изстрел. Рамената на спусковата тяга са двустранни, като от всяка страна има по едно вертикално рамо, което контактува с малка пролука в долната част на затвора. Това представлява системата за разединяване на спусковия механизъм. Ако затворът не се върне изцяло назад, спусъкът не би могъл да се разедини и „ресетне“ и следователно пистолетът няма да осъществи изстрел.

Когато пълнителят се изпразни, разрезът на лявата част отпред повдига лостчето за освобождаване на затвора, като по този начин той остава отворен след последния изстрел. Лоста за освобождаване на затвора също е двустранен. Пълнителят е скосен на върха, така че може да бъде изваден лесно и бързо да се замени с нов.

 

С тегло само от 863 гр. (с празен пълнител), пистолетът X-Calibur е изключително лек и удобен. Ръкохватката има четири различни разновидности, за да може всеки стрелец да намери най-удобната за себе си.

Разглобява се като полимерната ключалка се натисне надолу, така че локализиращият щифт да излезе от рамката. След като е постигнато това, затворът се изтегля изцяло назад, повдига се нагоре и излиза напред. Следва отстраняване на цевта – пистолетът е разглобен на четирите си основни части. Това разглобяване трябва да бъде извършвано последователно, по описания начин, но цевта задължително трябва да бъде насочена напред и в правилната позиция. Възвратната пружина е сравнително лека, но с голям ресурс – по данни на производителя живота й, е над 10 000 изстрела.

 

X-Calibur е необичаен и „пъргав“ пистолет – Усещането при изстрел е много различно, в сравнение например с Глок 17, кал.9 мм. Затворът и цевта се движат директно назад и пистолетът има минимално дулно повдигане и много мек откат при изстрел.

Първоначално, X-Calibur бил смятан за доста „дребнав“ модел, заради факта ,че не работел надеждно със всякакви патрони, особенно презаредени такива. След стотина изстрели обаче, този шедьовър започва „да се отпуска“ и показва всичките си способности.

Спусъкът, от своя страна, е доста характерен – двойното действие е със дълъг, сравнително тежък за спортен пистолет ход. И при двата режима обаче спусъка е много чист – не се усеща каквото и да било взаимодействие на вътрешните му части. Притежава изключително равномерен и гладък ход. В режим double-action, при направения тест, спусъкът е със стойност 42 Newtons (9.45lb), което е доста по- тежко от даденото по спецификация, докато за сравнение при single action бива 15.7 Newtons (3lb), което влиза в дадените параметри.

Като обобщение, може да използваме мнението на мнозинството от стрелци, които използват пистолет X-calibur. Пистолета е с добре балансирано действие – истинско удоволствие да стреляш! Отличен спусък, много добре подбрани мерни прибори, лек и маневрен пистолет.

Невероятен пистолет, който всеки стрелец, трябва да пробва!

 

Прочети повече...

Традиции и иновации от Yukon, сп. Лов и куче, брой 11 (119), ноември 2015

Фирмата е основана през 1994-та година, когато оптичната фабрика „Надежда” от белоруския град Лида започва сътрудничество с търговска фирма от САЩ. По онова време белоруската страна можеше да предложи само конструкторски потенциал и производствени мощности, а американската нови възможности за продажби и опит в търговията на пазари с висока конкуренция.

През първите години партньорите произвеждат и разпространяват сравнително неголям асортимент от дневни оптични прибори, като зрителни тръби и бинокли, но към края на 90-те фирмата се представя като сериозен играч на пазара за нощни прибори. Тогава за пръв път се появява и търговската марка Yukon. През 1998 година фирмата „Надежда” е преименувана на „Белтекс оптик”. От тогава започва активно разработване на „нощна” продукция. Към 2003 година новата фирма вече държи 65 процента от пазара на нощни прибори първо поколение.

Днес фирмата Yukon напълно справедливо може да бъде наречена транснационална, като от гледна точка на продажбите, така и по географията на производствените мощности, маркетинговите офиси и изследователските центрове. Продукцията на компанията се предлага на европейския, северноамериканския, южноамериканския, австралийския, африканския и азиатския пазари. Сега фирмата е представена от шест поделения: UAB YukonAdvanced Optics Worldwide във Вилнюс където се намира централния офис, който по съвместителство изпълнява функциите на дистрибутор за територията на Литва, фирмата „Белтекс Оптик” в Беларус (тук е основното производство на фирмата), ООО „Мезон-А” в град Смоленск, OPYU Enterprise в китайския град Донгуан (специализира се в производството на дневни и нощни оптики), Polaris Vision Systems EU Ltd в Глазгоу (производсвено-логистично поделение) и конструкторското бюро за разработка на електронни компоненти в Киев. Общия щат надхвърля 800 служители.

Фирмата работи по принципа на пълния производствен цикъл. Всички стадии на производството се осъществяват в предприятията на фирмата. Специалистите на компанията са ангажирани във всеки етап от създаването на продукта – от проектирането на оптиката и електрониката, до сглобяването и опаковането на готовото изделие. През последните години нарасна дела на високотехнологичната продукция и това наложи модернизация на оборудването и подготовка на нови сътрудници. Новите технологии позволиха на фирмата да произвежда технологично по-сложна и по-качествена продукция.

Асортимента на произвежданите прибори е много широк, като превес имат оптиките за нощно виждане. В момента, без да се броят продуктите с марка ОЕМ, фирмата произвежда оптически прибори с 3 търговски марки: Newton Sport Optics, Yukon и Pulsar. Марката Newton е насочена към масовия купувач от сегмента на почиващите сред природата и нощно виждане за начинаещи. Yukon е продукция за ловци и активно почиващите сред природата. Pulsar са продукти за професионална употреба, с тази марка се произвеждат технологично най-модерните прибори за нощно виждане, цифрово нощно виждане и термовизия.

Аналоговото нощно виждане беше исторически от първите елктронно-оптични технологии които използваше фирмата. То и сега заема значима част в общия обем на продажбите. Фирмата успешно произвежда нощни прибори от поколенията 1, 1+, 2+ и в някои държави и 3-то поколение.

Обаче основното технологична посока на развитие е цифровата. Достатъчно е да споменем, че през последните 5 години обема на произведените цифрови прибори е нараснал 1- пъти. Спрямо наблюдателните прибори за нощно виждане, цифровите технологии са способни да ни дадат „плосък”, недеформиран

образ с висока разделителна способност, плюс съвместимост на прибора с компютър или телевизор, възможност за пряк (без сложни адаптери) видеозапис и предаване на образа към външни устройства, възможност за обработка на образа. В зрителното поле на цифровите нощни прибори може да се вкара разнообразна служебна информация за режимите на работа на устройството. Тези прибори, за разлика от използващите електронно-оптичен преобразувател, са съвместими при работо с инфрачервени осветители излъчващи в далечния (над 900 нм) и „невидим” инфрачервен диапазон.

От 2012 година фирмата успешно прилага целия получен през предишните години опит в производството на термовизионни прибори. В рамките на 3 години фирмата успя да разработи няколко успешни термовизионни проекта, включително термовизионни монокуляри и термовизионни мерници. Благодарение на съчетанието на цена и качество, тази продукция получи широка известност и се използва от специалните служби в редица държави.

Термовизионните камери Quantum XD и Apex XD днес са едни от най-успешните и най-популярни продукти на фирмата. Положителни отзиви са получени от полицията на Нова Зеландия, от горската служба на Норвегия, от бреговата охрана на Австралия. Термовизионните прибори на фирмата се използват активно от граничните служби и фирмите за охрана.

Последните модели предлагат висока функционалност: цветни схеми, далекомер, висока честота на смяна на кадрите при монокулярите; картина в картината, плавно варио, запомняне на 3 варианта на прострелка при прицелите и позволиха да се задминат конкурентите в този сегмент.

Термовизионните прибори днес са в центъра на интереса, обаче това не означава, че YukonAdvanced Optics Worldwide пренебрегва развитието в другите сфери.

Така, например, през есента на 2015 година започна серийното производство на нощен прицел с вграден лазерен далекомер Argus LRF G2+ 4×60 (TM Pulsar).

Лазерният далекомер, който е интегриран в прибора, позволява да се премерват разстоянията до 600 метра. Проектираният въз основа на елктронно-оптичен преобразувател от поколение 2+, Argus LRF е прибор за почитателите на класическите решения в нощното виждане. Заедно с това Argus LRF е наситен с високо функционални възможности. Мерния кръст е цифров, с възможност за избор на конфигурацията (паметта съдържа 4 типа). Познатият механизъм за въвеждане на вертикални и хоризонтални корекции отсъства като такъв, всичко се извършва по електронен път.

Функцията за запомняне на три точки нула, позволява мерника да се използва с различни оръжия без повторна прострелка, както и бързо да се коригира точката на прицелване при смяна на дистанцията и патрона. Мерникът се комплектува с инфрачервен осветител, като приставка от първи клас лазерна безопасност и има база за монтиране на алтернативен инфрачервен осветител.

Важно е да се отбележи, че във всички нови прибори Pulsar първоначално се залага възможността за самостоятелно обновяване на програмното осигуряване (т.н. ъпгрейд) – едно предимство което сега още не се усеща, но което сериозно ще натежи в бъдещето.

Появилият се една година преди представянето на Argus LRF, цифров мерник с лазерен далекомер Digisight LRS предаде на своя наследник голяма част от своите възможности. Но не всички – за сметка на „цифровия” му произход в мерника са реализирани такива функции, като плавно варио (увеличението може да се променя в диапазона от 4,5 до 9 пъти), невидим инфрачервен осветител (в модела N870), индикатор за странично накланяне на оръжието. Софтуера на далекомера, освен че показва прякото разстояние, може да пресметне разстоянието с отчитане на компенсацията на ъгъла на мястото на целта и отразява ъгъла на възвишението (корекции необходими при стрелба по високо и ниско разположени цели).

Пазарът постепенно се разраства и предявява нови изисквания към продукцията. Фирмата върви в крачка с времето и се развива постоянно. Всяка година се разработват нови продукти, започват се нови проекти. Разбира се, сложно е постоянно да се предлагат на пазара нови разработки, обаче този подход позволява да се удържа лидерската позиция.

 

 

Прочети повече...

Статия в сп.Лов и куче, ноември 2015

YUKON - LOGO

 

 

 

                              Традиции и иновации от Yukon

 

 

 

Фирмата е основана през 1994-та година, когато оптичната фабрика „Надежда” от белоруския град Лида започва сътрудничество с търговска фирма от САЩ. По онова време белоруската страна можеше да предложи само конструкторски потенциал и производствени мощности, а американската нови възможности за продажби и опит в търговията на пазари с висока конкуренция.Термален прицел Apex XD50
През първите години партньорите произвеждат и разпространяват сравнително неголям асортимент от дневни оптични прибори, като зрителни тръби и бинокли, но към края на 90-те фирмата се представя като сериозен играч на пазара за нощни прибори. Тогава за пръв път се появява и търговската марка Yukon. През 1998 година фирмата „Надежда” е преименувана на „Белтекс оптик”. От тогава започва активно разработване на „нощна” продукция. Към 2003 година новата фирма вече държи 65 процента от пазара на нощни прибори първо поколение.Термална камера Pulsar Quantum X19S

 

 

 

Днес фирмата Yukon напълно справедливо може да бъде наречена транснационална, като от гледна точка на продажбите, така и по географията на производствените мощности, маркетинговите офиси и изследователските центрове. Продукцията на компанията се предлага на европейския, северноамериканския, южноамериканския, австралийския, африканския и азиатския пазари. Сега фирмата е представена от шест поделения: UAB Yukon Advanced Optics Worldwide във Вилнюс където се намира централния офис, който по съвместителство изпълнява функциите на дистрибутор за територията на Литва, фирмата „Белтекс Оптик” в Беларус (тук е основното производство на фирмата), ООО „Мезон-А” в град Смоленск, OPYU Enterprise в китайския град Донгуан (специализира се в производството на дневни и нощни оптики), Polaris Vision Systems EU Ltd в Глазгоу (производсвено-логистично поделение) и конструкторското бюро за разработка на електронни компоненти в Киев. Общия щат надхвърля 800 служители.

Термална насадка Pulsar Core FHD50Фирмата работи по принципа на пълния производствен цикъл. Всички стадии на производството се осъществяват в предприятията на фирмата. Специалистите на компанията са ангажирани във всеки етап от създаването на продукта – от проектирането на оптиката и електрониката, до сглобяването и опаковането на готовото изделие. През последните години нарасна дела на високотехнологичната продукция и това наложи модернизация на оборудването и подготовка на нови сътрудници. Новите технологии позволиха на фирмата да произвежда технологично по-сложна и по-качествена продукция.
Асортимента на произвежданите прибори е много широк, като превес имат оптиките за нощно виждане. В момента, без да се броят продуктите с марка ОЕМ, фирмата произвежда оптически прибори с 3 търговски марки: Newton Sport Optics, Yukon и Pulsar. Марката Newton е насочена към масовия купувач от сегмента на почиващите сред природата и нощно виждане за начинаещи. Yukon е продукция за ловци и активно почиващите сред природата. Pulsar са продукти за професионална употреба, с тази марка се произвеждат технологично най-модерните прибори за нощно виждане, цифрово нощно виждане и термовизия.
Аналоговото нощно виждане беше исторически от първите елктронно-оптични технологии които използваше фирмата. То и сега заема значима част в общия обем на продажбите. Фирмата успешно произвежда нощни прибори от поколенията 1, 1+, 2+ и в някои държави и 3-то поколение.
Обаче основното технологична посока на развитие е цифровата. Достатъчно е да споменем, че през последните 5 години обема на произведените цифрови прибори е нараснал 1- пъти. Спрямо наблюдателните прибори за нощно виждане, цифровите технологии са способни да ни дадат „плосък”, недеформиран
образ с висока разделителна способност, плюс съвместимост на прибора с компютър или телевизор, възможност за пряк (без сложни адаптери) видеозапис и предаване на образа към външни устройства, възможност за обработка на образа. В зрителното поле на цифровите нощни прибори може да се вкара разнообразна служебна информация за режимите на работа на устройството. Тези прибори, за разлика от използващите електронно-оптичен преобразувател, са съвместими при работо с инфрачервени осветители излъчващи в далечния (над 900 нм) и „невидим” инфрачервен диапазон.
От 2012 година фирмата успешно прилага целия получен през предишните години опит в производството на термовизионни прибори. В рамките на 3 години фирмата успя да разработи няколко успешни термовизионни проекта, включително термовизионни монокуляри и термовизионни мерници. Благодарение на съчетанието на цена и качество, тази продукция получи широка известност и се използва от специалните служби в редица държави.
Термовизионните камери Quantum XD и Apex XD днес са едни от най-успешните и най-популярни продукти на фирмата. Положителни отзиви са получени от полицията на Нова Зеландия, от горската служба на Норвегия, от бреговата охрана на Австралия. Термовизионните прибори на фирмата се използват активно от граничните служби и фирмите за охрана.Термален прицел Apex XD38 Термален прицел Apex XD75
Последните модели предлагат висока функционалност: цветни схеми, далекомер, висока честота на смяна на кадрите при монокулярите; картина в картината, плавно варио, запомняне на 3 варианта на прострелка при прицелите и позволиха да се задминат конкурентите в този сегмент.
Термовизионните прибори днес са в центъра на интереса, обаче това не означава, че Yukon Advanced Optics Worldwide пренебрегва развитието в другите сфери.
Така, например, през есента на 2015 година започна серийното производство на нощен прицел с вграден лазерен далекомер Argus LRF G2+ 4×60 (TM Pulsar).Argus LRF  G 2+ 4x60
Лазерният далекомер, който е интегриран в прибора, позволява да се премерват разстоянията до 600 метра. Проектираният въз основа на елктронно-оптичен преобразувател от поколение 2+, Argus LRF е прибор за почитателите на класическите решения в нощното виждане. Заедно с това Argus LRF е наситен с високо функционални възможности. Мерния кръст е цифров, с възможност за избор на конфигурацията (паметта съдържа 4 типа). Познатият механизъм за въвеждане на вертикални и хоризонтални корекции отсъства като такъв, всичко се извършва по електронен път.
Функцията за запомняне на три точки нула, позволява мерника да се използва с различни оръжия без повторна прострелка, както и бързо да се коригира точката на прицелване при смяна на дистанцията и патрона. Мерникът се комплектува с инфрачервен осветител, като приставка от първи клас лазерна безопасност и има база за монтиране на алтернативен инфрачервен осветител.
Важно е да се отбележи, че във всички нови прибори Pulsar първоначално се залага възможността за самостоятелно обновяване на програмното осигуряване (т.н. ъпгрейд) – едно предимство което сега още не се усеща, но което сериозно ще натежи в бъдещето.
Появилият се една година преди представянето на Argus LRF, цифров мерник с лазерен далекомер Digisight LRS предаде на своя наследник голяма част от своите възможности. Но не всички – за сметка на „цифровия” му произход в мерника са реализирани такива функции, като плавно варио (увеличението може да се променя в диапазона от 4,5 до 9 пъти), невидим инфрачервен осветител (в модела N870), индикатор за странично накланяне на оръжието. Софтуера на далекомера, освен че показва прякото разстояние, може да пресметне разстоянието с отчитане на компенсацията на ъгъла на мястото на целта и отразява ъгъла на възвишението (корекции необходими при стрелба по високо и ниско разположени цели).Дигитален прицел Pulsar LRF 870

Пазарът постепенно се разраства и предявява нови изисквания към продукцията. Фирмата върви в крачка с времето и се развива постоянно. Всяка година се разработват нови продукти, започват се нови проекти. Разбира се, сложно е постоянно да се предлагат на пазара нови разработки, обаче този подход позволява да се удържа лидерската позиция.

 

 

 

 

 

Прочети повече...