На бутон разстояние до целта ARCHER HUNTER LRF 640

На бутон разстояние до целта ARCHER HUNTER LRF 640

 

Минаха години, откако употребата на термо мерници за ловни цели не учудва никой.

С всяка следваща генерация тези уреди стават с все по-добри качества и с нови функционалности. Ако с първите термо прибори едвам се различаваха светлите петна на тъмен фон, то в следващите се получаваше все по-добра дефинидия на изображението.

При най-съвременните не просто може идеално да се определи вида на животното, но и неговият пол. В последната си версия на термо мерник компанията Арчър пусна силен коз – моделът Hunter. Първото, което прави впечатление е високата резолюция, осигурена от матрица с размери 640 х 512 пиксела с големина 17 μm. Чувствителността, която отговаря за разликата в светлинното изображение е под 30 микро Келвина. Какво означава това? На практика с толкова чувствителен уред могат да се видят доста добре рогата на сръндак или елен, при това на разстояние и над 100 до 200 метра. Такова изображение променя правилата на играта и позволява точно дефиниране на трофея на животното преди отстрела.

За професионалните ловци означава – без повече грешки! Това отлично изображение е осигурено от 50 мм германиева леща, която осигурява най-добра трансмисия на топлина. Този уред се захранва с четири батерии от типа АА и с тях той може да работи без прекъсване около 5 часа. Теглото на термомерника Archer Hunter е само 980 грама. 

Един от най големите недостатъци при термо мерниците, е че създават сюреалистично усещане и дори стрелец с опит трудно може да определи точната дистанция до целта. В някои случаи отклонението в преценката може да е повече от сто метра. Ето защо бързото определяне на точната дистаниция е от критична важност. В Archer Hunter има вграден лазерен далекомер, който може да отчита цели до, а в някои случаи и над 1000 метра.

Но това което отличава Archer Hunter от всички други термо мерници е, че той има и вграден балистиен калкулатор и автоматично компенсиране на спада на куршума. Нещо повече, има и вградена метео /метеорологична/ станция, която измерва температура на въздуха, надморска височина, атмосферно налягане и не само ги измерва, но и ги залага в балистичния калкулатор автоматично.

Какво трябва да направи стрелеца за успешен изстрел на пределна дистанция? Единственото условие е, да се натисне едно копче, с което се изпраща лазерен лъч и се снемат данните от метео станцията. Всичко това става за част от секундата. Уредът сам компенсира спада на куршума и премества скалата, така че когато стрелецът се прицели отново и натисне спусъкът, изстрелът отива право в целта. Разбира се преди това трябва да се въведат данните на боеприпаса в съответния профил /балистичен коефициент,който може да е G1, G7, Drag – функция(това е функция, която изразява кривата на движение на куршума във всеки един момент от неговия полет), скорост, тегло/, но това се прави еднократно при прострелката на оръжието. По време на работата си калкулатора преизчислява и Кориолисовите сили, ъгъл до мястото на целта, както и позволява да се вкарват стойности за сила и посока на вятъра. Има вградена цифрова либела показваща страничния наклон на оръжието, чрез която ние винаги намираме хоризонталното му положение, което е от изключителна важност по време на изстрела.

 

Archer Hunter може да пази до 10 профила на различни оръжия в паметта си. Сиреч с притежанието на един такъв уред решаваме проблема за целия арсенал от оръжия, с който разполагаме. Прострелката на уреда става буквално 3 изстрела в рамките на 10 мин.

Менюто е доста лесно за употреба, като ловецът трябва да знае единствено кой е бутона за включване на уреда и този с който се активира лазерния далекомер.

До скоро тази технология бе запазена само за военни цели при строг лицензионен режим. Военната версия има опцията да прихваща и осигурява поразяване на цел до 2500 метра. Лично успях да се убедя в тези възможности, когато от първия опит поразих цел на 2490 метра. Цивилната/ловна версия Archer Hunter също може да калкулира траекторията на куршума на подобни дистанции, но лазерния далекомер умишлено е ограничен до около 1000 метра. С ръчно въвеждане на разстоянието уредът има същите възможности като военния. Работните условия са екстремни от -30 до +55 градуса по Целзий.

Със сигурност много ловци ще си зададат въпроса, дали употребата на подобен уред е етична? Моята гледна точка е , че ако се ползва по предназначение, за определени видове дивеч, е не само етично, но и препоръчително. Когато ловецът може да определи по-точно вид, пол и възраст, това може да е само предимство, да не се допуснат грешки при отстрела.

Видео  от лов на живо с Archer Hunter LRF 640 на различни разстояния.

 

Съобразено с голямото търсене и интерес сред ловците, фирмата пройзводител реши да предостави за тествене 1 бр Archer Hunter 384 LRF с която ще ловувам следващите няколко месеца и ще споделям с вас максималните му възможности и клипове които ще заснемем.

За допълнителни въпроси и наличности може да използвате контактите в полето доло.

Магазин  София

Адрес: гр. София 1335
бул. Д-р Петър Дертлиев №25,
комплекс Лабиринт Партер

GSM: +359 889784545
skype: optika.sof

email: optika.sf@aleksis.net

Магазин  Велико Търново

Адрес: гр. Велико Търново 5000
ул. ”Александър Стамболийски” №3
GSM: +359 889784545

Автор: Роберт Атанасов

 

Share this post